Афіцыйны сайт
Дзяржаўнай установы «Санаторый «Баравое»
Кіраўніцтва справамі Прэзідэнта Рэспублікі Беларусь
211730, в. Будачы, вул. ГУ "Санаторый "Баравое"
Докшыцкі раён, Віцебская вобл.,
Рэспубліка Беларусь

15.07.2025
Лета - гэта не толькі адпачынак, сонца і пляж, але і час кішачных інфекцый. У гэты перыяд адзначаецца рэзкае павышэнне ўзроўню інфіцыраванасці вады, глебы, прадуктаў харчавання ўзбуджальнікамі вострых кішачных інфекцый.
Статыстыка сведчыць, што пік захворвання на вострыя кішачныя інфекцыі прыпадае на ліпень, жнівень і верасень, менавіта ў гэты перыяд шэраг неспрыяльных фактараў спрыяе росту вострых кішачных інфекцый: гарачае надвор'е, якая спрыяе хуткаму псаванню прадуктаў; з'яўленне вялікай колькасці садавіны, гародніны, ягад; актыўныя перамяшчэння людзей у сувязі з водпускамі.

Вострыя кішачныя інфекцыі - гэта група інфекцыйных захворванняў, выкліканых рознымі мікраарганізмамі (бактэрыямі, вірусамі), якая выяўляецца засмучэннямі стрававання і сімптомамі абязводжвання. Пранікаючы ў арганізм чалавека, узбуджальнікі кішачных інфекцый пачынаюць актыўна размнажацца. У выніку працэс стрававання парушаецца, а слізістая кішачніка запаляецца. Часцей за ўсё ў арганізм чалавека бактэрыі трапляюць разам з ежай, вадой ці праз брудныя рукі.
Сімптомы, з якімі неабходна звярнуцца да лекара неадкладна: высокая ліхаманка з дыярэяй і ванітамі; вадкае крэсла часцей за 5 раз у суткі; кроў у крэсле; моцныя спазмы ў жываце; выяўленая слабасць і смага; Асабліва дадзеныя сімптомы небяспечныя для дзяцей да 5 гадоў і асоб старэйшыя за 65 гадоў.

Прафілактыка вострых кішачных інфекцый (АКІ) выконваць правілы асабістай гігіены: старанна мыць рукі перад прыёмам і раздачай ежы, пасля наведвання прыбіральні, вуліцы; сачыць за чысцінёй рук у дзяцей, навучыць іх выконваць правілы асабістай гігіены; ужываць для піцця кіпячоную або бутыляваную ваду; выбіраць бяспечныя прадукты; сачыць за тэрмінамі прыдатнасці прадуктаў; старанна мыць гародніну і садавіну перад ужываннем пад праточнай, а для дзяцей - кіпячонай вадой; праводзіць дбайную тэрмічную апрацоўку неабходных прадуктаў; гатовыя прадукты захоўваць на холадзе, засцерагаючы іх ад мух, і не пакідаць пры пакаёвай тэмпературы больш за на 2 гадзіны; выязджаючы на адпачынак, неабходна браць з сабой запас чыстай пітной вады, не ўжываць ваду з адчыненых крыніц; купацца толькі ў спецыяльна адведзеных для гэтай мэты месцах, пры купанні ў вадаёмах і басейнах не дапушчаць трапленні вады ў рот.
Выконваючы гэтыя простыя правілы, можна абараніць сябе і сваіх блізкіх ад пагрозы ўзнікнення кішачных інфекцый.